Dag 96 als ex-drinker: over sociale contacten en waar DZD voor staat

Tijdens mijn stage krijg ik een baan aangeboden bij het bedrijf waar ik stage loop. Ik grijp het met beide handen aan, studeer af en bouw mijn loopbaan langzaam op. De drank blijft rijkelijk vloeien, maar dat beperkt zich doorgaans tot de weekenden. Wijn is hét bindmiddel in alle sociale contacten. Afspreken met iemand betekent altijd, zonder dat iemand daar ook maar een vraagteken bij zet, samen borrelen. Bij elke gelegenheid wordt gedronken, àltijd door iedereen en àltijd in overvloed. Ik krijg een serieuze relatie. We drinken in alle verliefdheid nachten door. Iedereen doet dit.

Het is nooit een probleem.

Iedereen verdient eindelijk een beetje geld, dus we gaan weekenden weg, met vriendinnen, met clubgenoten, met oud-huisgenoten. Het doel is altijd helder: samen dronken worden. Alle activiteiten staan in het teken van alcohol, dat is wat leuk is, dat is wat gebruikelijk is, dat leidt tot hilarische situaties en grappige heroïsche verhalen. Iedereen is jong en gezond en na het drinkweekend keren we terug naar ambitieuze traineeships, promotietrajecten en verantwoordelijke banen in de zorg.

Het is nooit een probleem.

Een groot deel van ons stopt met roken, wordt zwanger, krijgt kinderen en pakt de wijnfeestjes gewoon weer op. Waar we vroeger bier en bitterballen deden, houden we nu ‘fancy dinner party’s’ waarin iedereen chef-kok en/of sommelier speelt. De alcoholconsumptie neemt niet af, alleen de prijs per liter neemt toe. Hoe duurder de wijn, hoe minder het schuldgevoel.

Het is nooit een probleem.

Inmiddels drink ik dus niet meer (al 96 dagen, een buiging voor mijzelf) en vraag ik mij af hoe het in hemelsnaam met al deze contacten verder moet. Hoe moet ik met deze mensen omgaan, ‘socializen’ als ik de olie in de deze contacten eenzijdig wegneem en sterker nog: desgevraagd de olie bekritiseer? Ik heb hooguit twee vriendinnen waar ik DZD mee doe (Dingen Zonder Drank). Gelukkig heb ik die en had ik die ook al voordat mijn rigoureuze beslissing viel. Wij zijn al gewend om gewoon leuke dingen samen te doen, waarin alcohol helemaal geen rol speelt en ook nooit gedaan heeft. Vriendin B (bekend uit eerder blogs) en ik sporten samen, dat was al een unieke ervaring voor mij…. Samen iets doen dat niets met alcohol te maken heeft.

In tijden van corona ga ik af en toe wandelen met mijn vriend Gijs (van het tripje naar de Wadden, lees blog terug). We lopen samen 2 uur door de stad en praten. Het is bijzonder fijn en ik concludeer dat ik met hem DZD kan doen. Ik maak hem deelgenoot van deze conclusie. Hij lijkt verguld en vraagt of hij wel af en toe mag drinken. Bij hem is dat echt OK, want ik mag eindeloos praten over mijn alcoholloze leven en bijbehorende ontdekkingen.

Dat is geen probleem.


2 reacties op ‘Dag 96 als ex-drinker: over sociale contacten en waar DZD voor staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s