Mijn eerste weken als ex-drinker….

De eerste twee dagen zijn pittig, ik ben fysiek en mentaal onrustig, maar ook een soort van opgewonden, trots dat ik het aanpak. Ik breng alle lege flessen naar de glasbak, flikker het laatste restje wijn door de gootsteen, haal lekker eten in huis en genoeg alcoholvrij bier. Zaterdag en zondag verlopen uitermate traag, ik wil zo graag dat het avond is en ik gewoon naar bed mag. Op maandag ga ik weer aan het werk. Tegen die tijd ben ik redelijk fris en geniet ik van de intellectuele arbeid. Ik kom de week eigenlijk best redelijk door, mijn slaap herstelt enorm, waardoor ik mij sowieso veel beter voel. De avonden zijn saai, ik ben onrustig, maar ga regelmatig vroeg naar bed. Op mijn slaapkamer heb ik geen enkele ‘drink-associatie’ en voel ik mij rustiger. Ik lees weer boeken!

Op de volgende zaterdag ga ik hardlopen met vriendin B. We zitten in de auto naar onze hardlooproute en ik begin met praten over het stoppen met drinken en ik loop helemaal leeg. Ik moet zo huilen, ik schrik zo van wat mij overkomt.

Ik realiseer mij dat ik niet meer kan ontkennen wat het niet-drinken mij oplevert. Dat ik meer moet doen dan een maand niet drinken. Ik proef het woord ‘verslaving’. Kauw er even op en spuug het weer uit. Nog niet klaar voor.

Na twee weken bespreek ik weer met vriendin B wat de voorlopige conclusies zijn. Ik vertel te overwegen om 100 dagen niet te drinken, maar ik durf het nog niet vast te leggen. Ik maak ’s avonds een lijstje met de voor- en nadelen van stoppen met drinken. Het ziet er ongeveer zo uit:

Voordelen stoppen met drinkenNadelen stoppen met drinken
SlaapAvonden zijn saai
Gewicht/ minder vetjes op buikInstant ontspanning
Geen schuldgevoel / schaamte meerNiet meer ‘uit de band springen
Concentratievermogen neemt toeSchaamte sociale situaties: waarom drink ik niet gewoon mee?
Productiviteit neemt toe 
Humeur is goed 
Trots op controle 
Altijd in de auto kunnen stappen 
Minder onrust (wanneer mag ik drinken, hoeveel, valt het op?) 
Kosten 
Stabieler 
Geen katers 
Beter in sporten en hardlopen 
Initiatiefrijker 
Huis op orde 

Ik kijk eens goed naar mijn lijstje….. Er is geen enkele rationele reden om niet te stoppen met drinken, het aantal nadelen is minimaal. En toch wil ik ooit weer wijn drinken. Ineens snap ik het: dit is NIET RATIONEEL, dit is wat een VERSLAVING doet. Ik ben op dit moment nauwelijks in staat om hier een rationele beslissing over te nemen.

De week later vertel ik B over mijn lijstje en conclusie. We spreken af dat ik 100 dagen niet zal drinken. Ik vertel over mijn paniek: ik weet dat ik moet gaan overwegen om nooit meer te drinken, maar dat lijkt zo’n peilloze diepte….. Ik durf er niet in te kijken. B zegt dat ik nu helemaal niet zo’n beslissing hoef te nemen, begin nu eerst maar met die 100 dagen. Die deal hebben we gemaakt. Dat betekent ook: wintersport zonder drank.

En afspraken met B verbreek ik niet.Het geeft een bizarre rust: ik hoef hier de komende weken niets mee, alleen maar niet te drinken. Daarna zien we verder. Maar die wintersport….. Jeetje, dat lijkt mij echt doodeng. Gelukkig duurt het nog een paar weken, wie weet ben ik er dan iets meer aan gewend. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat dat überhaupt leuk kan zijn, lijkt me enorm suf. Ik ben dan een enorme duffe trut, gezondheidsfreak, patiënt (en andere positieve associaties).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s