Mijn laatste week als drinker IV- KERST 2019

Op 2 januari komen mijn vrienden terug van hun vakantie. Ik heb een lichte kater van de nieuwjaarsborrel met S&P, maar het is goed te verbergen. Lege flessen afgevoerd ruim voor mijn vrienden thuiskomen.

De man van vriendin B gaat drie maanden geen alcohol drinken vanaf maandag. Ik realiseer mij dat ik maandag weer aan het werk moet en dat dat in de staat waarin ik nu verkeer niet goed zal lukken. De afgelopen weken hebben weer volledig in het teken gestaan van wijnconsumptie. Ik heb elke dag gedronken, met een minimum van één fles chardonnay per dag. Ik slaap super slecht, ben moe, onrustig en schuldig. Stoppen is rot, vooral de eerste paar dagen, dus als ik verstandig ben, stop ik ruim voor ik weer aan het werk moet, vandaag dus. Ik wil heel erg niet en heel erg wel. Ik besluit dat het morgen zo ver is. Zaterdag dus. Vrijdagavond breng ik alleen thuis door. Ik weet niet meer hoeveel ik drink, het zal niet weinig zijn. Op zaterdag meld ik vriendin B dat ik weer een maand niet zal drinken. Tegen haar lieg ik nooit, dus ik heb mezelf min of meer klem gezet.

Mijn vrienden (van het huis op het platteland) weten van mijn probleem, althans in ruimere mate dan enig ander, maar ook nu wilde ik de omvang van mijn drankgebruik verbergen. Ik schaamde me enerzijds, anderzijds was ik ook bang geïrriteerd te raken door vragen/ opmerkingen over mijn drankgebruik. Nu ik 55 dagen niet meer drink, kan ik daar met iets meer afstand naar kijken. Mijn vriendin B is zo onvoorstelbaar goed voor mij in deze materie. Zij veroordeelt mij nooit. Niet als ik drink, ook niet als ik stop. Ze steunt mij en stelt heel voorzichtig vragen over hoe ik mij voel, of ik mij er zelf zorgen over maak en ze is vooral heel trots. Ze luistert eindeloos naar al mijn ontdekkingen over hoe het leven zonder drank is. Ze complimenteert mij met mijn frisse blik en hoofd en laat me winnen met hardlopen. Ze zoekt oogcontact als we in sociale situaties zijn en ik sla een glas wijn af. Ze bonjourt mij langs plateaus met glazen champagne op feestjes, bestelt alcoholvrije biertjes voor ons beiden op werkborrels en vooral: we maken heel veel grappen.

Op 3 januari stop ik met drinken. Wordt vervolgd dus!

.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s