Dag 1014 als ex-drinker: het is gewoon normaal…..

En toen was ik meer dan 1000 dagen verder en is alcoholvrij leven mijn nieuwe norm. Zelfs niet meer nieuw, want normaal. De obsessie met alcohol is zo goed als verdwenen en ik maak mij aanzienlijk minder druk over wat anderen allemaal wel of niet drinken, hoe hard ze erover liegen, hoe aandoenlijk dorstig sommige mensen zijn en hoe geweldig goed het marketingapparaat van Big Alcohol functioneert in de westerse wereld. Ik vind het allemaal wel prima, zo lang ik maar niet mee hoef te doen.

Gisterenavond ging ik uiteten met goede vriend Gijs (uit eerdere blogs). Gijs is trots op mijn transformatie, hij noemt mij de Anne 2.0, maar verwijt mij soms ook -terecht overigens- dat ik zonder overleg een einde heb gemaakt aan onze hedonistische avonden. Waar we vroeger tot diep in de nachten dronken en sigaretten wegstoomden, drink ik nu één AVB’tje en daarna een kopje thee. En toch is het heel gezellig en hebben we minstens zo veel plezier als vroeger. En ik herinner mij de volgende dag nog waar we om moesten lachen. Gijs drinkt en rookt (met vlagen) en gisterenavond deed hij beide, en ik vond dat roken hooguit ongezellig (weglopen tijdens een diner….., ongehoord eigenlijk) en vies, maar ik voelde geen enkele bekeringsdrang of iets van dien aard. Ik vind het vooral lullig voor hem dat hij nou weer bezig is met de ‘wanneer mag ik weer roken vraag’ en vanochtend ongetwijfeld (na 7 glazen wijn) met een kater wakker is geworden. En ik niet, ik ben fris en vrolijk en vol energie. En vrij, ik voel mij vrij.

Een (dans)feestje met meer dan 100 mensen vorige week bracht mij slechts mild uit balans. Sinds ik geen alcohol meer drink, vind ik sociale evenementen van deze omvang bedreigender dan ooit. Ik voel mij toch naakt en bekeken tussen al die mensen die hun eigen sociale angst dempen met drank. Een paar keer zei iemand zelfs: “Joh, neem ook lekker een biertje”. Ik glimlachte en zei: “Nou, dat lijkt me echt geen goed idee”. De grap is dat al deze mensen geen idee hebben dat ik een groot probleem met alcohol heb gehad. En dat vind ik dan wel weer leuk. Ook om mensen wat in verwarring te brengen met mijn alcoholvrije bestaan. Zeker 5 mensen vertelden mij direct hoe weinig ze drinken. Daar komt het woord ‘eigenlijk’ vaak in voor: “Eigenlijk drink ik doordeweeks nooit (tenzij er ‘iets’ is), eigenlijk drink ik nooit meer dan 2 glazen wijn (maar dan wel bellen van 300ml), eigenlijk kan ik er heel goed tegen (behalve wanneer ik dat overschat), eigenlijk houd ik er niet zo van (behalve nu even, maar nu is het feest). Allemaal spontane uitlatingen wanneer ik alleen maar zeg: “Nee dank je, ik drink geen alcohol.” “Nooit?” “Nee, nooit.”

En toch, maakt het mij minder boos en geïrriteerd dan vroeger. Ik haal biertjes voor de anderen, heb wijn in de koeling liggen voor gasten, schenk zonder problemen een glas voor ze in en veroordeel andermans drankgebruik steeds minder. Ik ben gewoon heel blij dat ik dit niet meer hoef, dat ik vrij ben in mijn doen en laten, dat ik het leven neem zoals het komt, met alle bijbehorende emoties. Ook als dat betekent dat ik mij verlegen en een beetje opgelaten voel op feestjes en misschien toch sociaal angstiger ben dan ik dacht.

En na 1000 dagen in mijn nieuwe leven heb ik nog iets heel gaafs gedaan: ik heb namelijk een heel mooi huis buiten de stad gekocht. Een huis met veel grond eromheen waar ik alles kan doen wat ik wil. Een huis dat ik nooit en te nimmer had gekocht toen ik nog dronk. Nog los van het feit dat ik toen toch behoorlijk minder initiatiefrijk was, had ik nooit een huis willen hebben waar ik niet op de fiets naartoe kon, want stel je voor dat je te veel gedronken hebt. Nu is dat een absoluut non-issue, ik ben vrij. Binnenkort vrij op het platteland. Het leven is goed.


8 reacties op ‘Dag 1014 als ex-drinker: het is gewoon normaal…..

 1. Dank je wel voor je wederom fijne blog. Inspirerend om te lezen hoe het alcoholvrije leven je bevalt na de epische 1000 dagen. Daar lees ik niet veel over, waarschijnlijk omdat we denken dat het niet zo bijzonder is en het leven prima door kabbelt. Mensen zijn er aan gewend en het is gewoon dat je niet meer drinkt. Heel herkenbaar omdat ik nu 587 dagen niet meer drink. En toch is het niet zo gewoon, het niet drinken. En dat lijkt het wel, ook omdat anderen er geen issue meer van maken dat je niet meer drinkt en ze daar aan gewend zijn. Dat is fijn en toch denk ik dagelijks aan alcohol, aan dat ik zo blij ben dat ik niet meer hoef, dat ik zo lekker slaap en me iedere film nog kan herinneren. En ook omdat iedereen, behalve kinderen, om me heen drinkt, het zo normaal is en ze zich er ook niet bewust van lijken te zijn wat het doet. Zit ik in een andere bubbel? Omdat ik anders naar alcohol ben gaan kijken en nu helder kan waarnemen? Zijn er daardoor (sociale) dingen die ik mis, waarvoor ik niet meer gevraagd wordt? Het zijn deze verdiepende vragen die wel veel opspelen en waar ik het antwoord ws wel op weet maar liever niet zo scherp wil zien. Afijn, ik wil dus maar zeggen dat ik het fijn vind te lezen hoe het met jou gaat en welke, vergelijkbare struggles jij ervaart. En dat ik met je mee doe en dankbaar ben dat je blijft schrijven hierover. Het is hier niet gewoon om niet te drinken en tegelijkertijd voelt het als heel normaal en als thuiskomen. 🥰

  Like

  1. Dank je wel Anouk. Krijg er tranen van in m’n ogen. Je hebt gelijk, we zijn eigenlijk (Haha) best stoer en bijzonder bezig. We missen vast dingen maar dat is het zeker waard. Thanks 🥰

   Like

 2. Dank je wel Anne, voor dit stukje. Je bent nog steeds een enorme inspiratiebron voor mij. Ik ben nu 254 dagen 0.0 en voel me er goed bij. Vanmorgen was de crematie van mijn geliefde man en je zou denken dat dat aanleiding zou zijn om naar de fles te grijpen. Maar nee. Ik heb hem beloofd om dat niet te doen. Maar nog belangrijker dan dat: ik heb mijzelf beloofd om het niet te doen. Ik wil kunnen voelen wat ik voel in een ongefilterde vorm. Hoe pijnlijk ook, het is dan tenminste wel puur en oprecht. Ik blijf uitkijken naar jouw posts. Ik wens je het allerbeste en veel geluk in je nieuwe huis.

  Like

 3. Wat ben ik blij om te ontdekken dat je een nieuw blog hebt geschreven. Ik ontdekte jouw blog een aantal maanden geleden via de website van Esterelle van Zanten. In een week tijd alle blogs gelezen, hongerig als ik was/ben naar ervaringsverhalen. Ik ben nu zes weken alcoholvrij en wil jouw blogs van begin af aan opnieuw lezen. Vond het jammer dat er na jouw blog van dag 891 geen blogs meer volgden maar werd deze week aangenaam verrast door een zeer positieve update. Dankjewel Anne voor het delen van het proces dat jij hebt doorlopen. Het inspireert en motiveert!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s